Vragen

Heeft u vragen over
dit product neem dan
contact op met
Ronald Bakker of Alice Visser


+31 365470414

broeigasdetectie hotspot detectie warmte detectie

GTE / Adicos

Innovatieve broei/brand detectie

 

Branden in opslagloodsen, verwerkingsinstallaties (bijvoorbeeld van cacao en biomassa) en afvalbedrijven en recyclers zijn regelmatig in het nieuws. 
Deze branden veroorzaken veel schade. Een van de oorzaken is dat conventionele branddetectiesystemen pas alarm slaan als er rook of vuur is.

 

Detectie in broeifase!

Het innovatieve Adicos systeem – van GTE Industrieelektronik GmbH, Duitsland – alarmeert al in een vroege fase, waardoor brand sneller gedetecteerd kan worden en schade vaak kan worden verminderd of voorkomen. De potentiële brandhaard wordt gesignaleerd vóórdat rook, vuur of brand ontstaat, dus al in de broeifase.
 Dit maakt GTE’s Adicos tot hét detectiesysteem voor broeihaarden in biomassa (recycling), droge massa en stortgoederen, rest/afvalhout en andere snel brandbare afvalproducten.

 

Nieuwe technologie Adicos goed nieuws voor …
 • mensen en bedrijven die zich bezighouden met risico management
 • brandverzekeraars van bedrijven die werken met vaste brandbare stoffen
 • bedrijven die zich bezighouden met opslag, behandeling en verwerking van brandbare en vaste bulkgoederen (kolen, bruinkool, biomassa, papier, afval, restafval)

 

Conventionele systemen zijn beperkt

Een broei is de verraderlijke fase, die soms vooraf gaat aan brand of vuur. Om een uitslaande brand en grote schades te voorkomen dient de (smeulende) broeihaard dan ook zo snel mogelijk gedetecteerd te worden. Helaas is broei/smeul meestal niet met conventionele systemen te detecteren, omdat er niet altijd rook vrijkomt bij broeibranden.

 

Unieke halfgeleidersensoren

Het innovatieve Adicos – in de Benelux vertegenwoordigd door Anaparts – werkt zeer doelmatig bij het voorkomen van brand, omdat alarmering al in de fase vóór open vuur en rook plaatsvindt. De combinatie van bepaalde concentraties broei of brandgassen – zoals CO, H2, NOx en KW (koolwaterstoffen) – zijn vaak indicaties dat er een broeiproces gaande is.

 

Adicos bevat unieke halfgeleidersensoren die de vrijkomende gassen boven een brandbare massa kunnen meten. Uniek is ook dat deze sensoren zijn samengebracht in één robuuste behuizing, die leverbaar is in Atex goedgekeurde versie voor zone 20. De broeisensoren rapporteren de meetgegevens continu aan een brandmeldcentrale. Die slaat direct alarm als bepaalde concentraties worden overschreden. Dus vóórdat er rook of brand/vuur ontstaat.

 

Nieuw: hot spot detectoren

Dit zijn compacte infra rood T-array detectoren, die met infrarood straling – dus contactloos – op enkele meters afstand een warmtebron detecteren. Deze hot spot detectoren kunnen afhankelijk van de afstand tot de te bewaken objecten, warmtebronnen detecteren die warmer zijn dan bijvoorbeeld 60 °C of 70 °C.

 

Broei in een afvalberg of op een transportband kan dus, mits de warmte aan het oppervlak aanwezig is, al in een vroegtijdig stadium worden gedetecteerd. De hot spot detectoren kunnen ook open vuur detecteren en zijn daardoor zeer geschikt als vervanging van conventionele systemen, die alleen maar open vuur detecteren.

 

Ruim 2000 GTE-sensoren in energiecentrales
 • RWE-Energie, Rheinbraun
 • Braunkohlegroßkraftwerke der VEAG
 • Steinkohlekraftwerke der STEAG, RAG, VEBA

 

Tevreden klanten in Nederland
 • Eneco, biomassacentrale Delfzijl
 • Van Gansewinkel België, recyclinghallen
 • Essent, Geertruidenberg Biomassa-opslag
 • GdF Suez, opslagsilo’s in kolencentrale Maasvlakte
 • RWE Eemshaven, kolen en biomassa transportbanden
 • E.ON MPP3 kolencentrale Maasvlakte, kolenbunker bewaking
 • E.ON centrale Maasvlakte, kolen en biomassa transportbanden
 • Icova, Amsterdam Recycling
GP Groot/Sortiva: Alkmaar en Middenmeer Recycling

 

www.adicos.de